vineri, 4 septembrie 2009

DEISIS - Rugaciunea din Biserica Sf.Sofia din Constantinopol.



In biserica Sfanta Sofia din Constantinopol supravietuieste un mozaic de o exceptionala putere, maretie si frumusete, salvat la timp din mainile unui paznic care desprindea din el cubulete de aur si le vindea turistilor.

Icoana se numeste DEISIS si-l infatiseaza pe Domnul Iisus in ipostaza Dreptului Judecator.
Numele insa ii vine de la Maica Domnului, cea care sta de-a dreapta Fiului, implorindu-L.
Grecescul deisis inseamna rugaciune, dar nu de orice fel, ci numai aceea pe care cineva o face pentru altii; este exact ceea ce face Maica Sfanta.

In partea stanga se afla Ioan Botezatorul, justitiarul de altadata si martorul de acum al omenitatii noastre slabanogite de pacat.

Maretia si frumusetea icoanei izvorasc din compozitie, culoare si stralucire; puterea ei insa se desprinde din trei elemente ale Personajului central: privirea, gura si mana. In raspar cu randuielile clasice ale artei, cele trei elemente exprima fiecare altceva.

Ochii lui Iisus sunt aceia ai Judecatorului. Nu e nici asprime in ei, nici blandete, ci doar lucirea otelului care inca n-a devenit secure. Daca, patruns de ei, vei fi cumva infiorat de teama, nu ei ti-o inspira, ci propria ta goliciune launtrica.

Gura, in schimb, exprima o imensa tristete. E o tristete amara, dureroasa, ca o aripa de vultur cazuta'n furtuna.

In sfarsit, mana: o mana care binecuvinteaza iertand. Gestul pluteste intr'un vazduh adiat de mila. E mila ce se revarsa de alaturi, din faptura Maicii Domnului.

De-abia acum iti dai seama ca fara Sfanta Feciara icoana n'ar fi completa.

Candva, la nunta din cana, Iisus Se'mpotrivise la'nceput sa faca prima Sa minune, caci planul Sau o hotarase pentru o alta zi. Dar, la rugamintea Maicii Sale, a facut-o. Ceea ce inseamna ca Rugaciunea, Deisis, poate schimba pana si planul lui Dumnezeu; atat este ea de puterinca in mana care binecuvinteza iertand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu