miercuri, 11 martie 2009

Ce trebuie sa faca un crestin ca sa mosteneasca Imparatia cerurilor


Ca ca primeasca mantuirea, crestinul trebuie sa faca urmatoarele:
1. Sa-L iubeasca pe Dumnezeu din tot sufletul sau si sa tina poruncile sfinte. De asemenea, sa-si iubeasca aproapele ca pe sine insusi. Domnul a spus: "Daca paziti poruncile Mele, veti ramane intru iubirea Mea" (Ioan 15,10). Si: "Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii"(Ioan13,35).
2. Sa-si smereasca sufletul dinaintea lui Dumnezeu, caci "duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi (Psalmii 50,18), si niciodata sa nu-si umileasca aproapele. Sa jeleasca pentru pacatele sale. Sa se intristeze pentru pacatele aproapelui sau. Sa se bucure atunci cand aproapele sau este fericit si sa nu-l invidieze pentru fericirea lui. Sa aiba rabdare fata de cei care ii sunt impotriva si sa-i sfatuiasca cu bunatate. Sa savarseasca mereu fapte bune, care contribuie la pastrarea curatiei sufletului sau.
3. Sa fie milos cu cei nefericiti. Sa slujeasca pacea cu toate puterile sale, asa cum vrea Domnul, ca sa fie numit fiu al lui Dumnezeu (Matei 5,9). Sa nu-si piarda cumpatul atunci cand este batjocorit sau nedreptatit si nici macar atunci cand urmeaza sa fie ucis in numele dreptatii lui Dumnezeu si al credintei Sale.
4. Sa lupte impotriva oricarei invataturi eretice si sa primeasca invatatura dreapta a Bisericii despre Dumnezeul Treimic.
5. Sa iubeasca adevarul si sa nu-si murdareasca nicand limba cu minciuni. Sa nu faca niciodata rau semenului sau.
6. Sa nu judece pe nimeni. Sa nu batjocoreasca pe nimeni niciodata. Sa nu faca nimic din cele pe care legea lui Dumnezeu le interzice.
7. Sa faca milostenie, macar din ce ii prisoseste.
8. Sa se roage pentru cei care ii blestema. Daca cineva il sileste sa mearga cu el o mila, el sa mearga doua (Matei 5,37).
9. Sa-l slaveasca pe Dumnezeu si sa se roage Lui cu evlavie.
10. Sa se gandeasca mereu la moarte, la judecata viitoare si la raspunsul pe care il va da pentru faptele sale. Sa se gandeasca tot timpul la pacatele sale, rugandu-L pe Dumnezeu sa i le ierte.
11. Sa savarseasca mereu fapte bune, fara sa se laude cu ele, ca fariseul.
12. Sa se fereasca de lacomie, de betie, de a jura, de a vorbi fara rost, de invidie, de neintelegeri, de rautate, de castigul necuvenit, de desfranare si, in general, de poftele necuviincioase.
13. Sa nu aiba nici o legatura cu magia, sa nu faca vraji si sa nu mearga niciodata la vrajitori si ghicitori. Sa se pastreze curat, ca sa fie vrednic de impartasirea cu Trupul lui Hristos.
14. Sa aiba grija de orfani, de vaduve si de straini. Sa dea ajutor celor care au nevoie. Sa dea cu imprumut fara dobanda celor care ii cer, caci tot ce are este de la Dumnezeu si apartine lui Dumnezeu.
15. Sa ii fie mila de dusmanii credintei, ca de niste orbi duhovniceste si sa se lupte din toata puterea pentru luminarea lor, dar sa fuga departe de cei care il pot duce si pe el la orbire.
16. Sa fie tot timpul bun, evlavios, curat la suflet si dedicat lui Dumnezeu, asa cum spune psalmul: "Vazut-am mai inainte pe Domnul inaintea mea pururi" (Psalmii 15,8).
17. Sa nu tina rautate in sufletul sau, ci sa-l ierte imediat pe cel ce i-a gresit, caci Domnul a spus: "De veti ierta oamenilor gresalele lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc" (Matei 6,14).
18. Sa judece lucrurile cu dreptate si cu frica lui Dumnezeu. Sa nu judece pe nimeni si sa nu-si dispretuiasca aproapele pentru pacatele sale, pentru ca Domnul a spus: "Nu judecati, ca sa nu fiti judecati" (Matei 7,1).
19. Sa il certe cu dragoste pe aproapele sau, atunci cand greseste. Sa-l apere pe cel nedreptatit si pe cel slab. Sa-l ajute pe cel neputincios. Sa-l povatuiasca pe cel ratacit.
20. Sa citeasca din carti sfinte, sa asculte cuvantul lui Dumnezeu si sa poarte discutii de suflet folositoare.
21. Sa-si cinsteasca parintii si sa nu vorbeasca niciodata rau de ei.
22. Sa mearga la sfintele slujbe care se savarsesc in biserica. Sa nu se indoiasca de minunile pe care le face Dumnezeu in toate epocile.

Daca omul traieste astfel, avandu-L mereu in inima pe Hristos, va mosteni Imparatia cerurilor, care a fost pregatita pentru sfinti de la inceputul lumii si pe care nadajduim sa o mostenim cu totii, cu harul si cu iubirea de oameni a lui Hristos, Caruia I se cuvine slava si cinstea si inchinaciunea in vecii vecilor. Amin.


Antologie de ziceri apartinand Sfantului Ioan Gura de Aur, adunate de invatatul Teodor Dafnopatis, care a trait in Constantinopol in sec.al 10-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu