miercuri, 30 septembrie 2009

PRIETENIA

Cea mai buna dobanda este un prieten credincios.
Un prieten bun si sincer este mai apropiat decat orice ruda.
Sa nu faci cunostinta cu omul viclean. Prietenia cu cel viclean este prietenie cu diavolul.
Cu cei ce te viziteaza numai ca sa-si omoare timpul si sa ti-l omoare si pe al tau, vorbeste cu ei despre Hristos, despre moarte, despre viata viitoare, despre judecata si despre iad, si atunci ori se vor duce acasa folositi, ori nu vor mai veni la tine sa-ti rapeasca timpul.
Fi in fata lui Dumnezeu si in fata constiintei tale limpede ca un paraiasi, dar nu-i lasa pe cei viciosi si pe cei rai sa se uite in sufletul tau, ca privirea viciului intuneca sufletul.
Cu oamenii sa te impaci, dar cu pacatele sa te certi.
Crestinul care plateste cu rau pentru rau acela e mai rau decat paganul. Cum va fi oare acela acela care plateste cu rau pentru bine?
De indata ce ocara iti aprinde inima, adu-ti aminte de Hristos si de ranile Lui, gandeste-te ca cele ce le rabzi tu sunt nemarginit mai mici decat suferintele lui Hristos, si atunci se va stinge ca si o apa scarba ta.
Vrajmasul dumitale nu merita iertarea? Dar, oare, Iisus Hristos nu merita ca din dragostea pentru El sa-l ierti pe aproapele tau care te-a jignit?
E mai bine sa suferi raul decat sa fii pricina raului. E mai buna tristetea celui ce sufera pe nedrept, decat bucuria celui ce lucreaza pe nedrept.
Cine se razbuna singur pentru sine, acela e ca si cum L-ar ocari pe Dumnezeu ca nu e drept in judecata Sa. Impotriva celui ce se razbuna singur se va razbuna Dumnezeu.
Iarta pe cel ce te ocaraste ca si tu ai nevoie de iertare de la Dumnezeu. Daca noi iertam vom fi si noi iertati. Domnul a spus si nu se va lepada de cuvantul Sau. Cum ne vom purta cu semenii asa se va purta si Dumnezeu cu noi. Dumnezeu ne-a dat judecata noastra in mainile noastre.. De noi atarna, de aici de pe pamant, sa hotaram de mai inainte condamnarea si sentinta asupra noastra.
Fericit este acela care poate spune cu Sf. Grigorie de Nissa: "Doamne, fa cu mine ceea ce fac eu cu altii".
Crutati-va unii pe latii, ca sa va crute si pe voi Domnul. Sa fim ingaduitori cu vrajmasii nostri pentru ca sa-l dobandim pe Dumnezeu, Care este tot atat de ingaduitor cu noi.
Sa nu ai dusmanie impotriva nici unui om, fie el si rau, altfel rugaciunea ta nu va fi placuta lui Dumnezeu. Cum vei spune: "Doamne miluieste" daca tu nu miluiesti?
Zadarnice sunt rugaciunile si nevointele omului care intretine in inima rautatea impotriva aproapelui. Rugaciunea pomenitorului de rau e tot una cu semanatul de piatra. Unde nu e pace, acolo nu e Dumnezeu.
Cel ce pastreaza pomenirea de rau in sufletul sau e asemenea celui ce pastreaza focul in paie. Cine ascunde in inima sa pomenirea de rau e ca cel ce ascunde sarpele in sanul sau. Daca in casa voastra a intrat sarpele, ce n-ati face ca sa scapati de el? Dar ura si dusmania sunt mai rele decat aceste animale, si cu toate acestea voi nu vreti sa va curatiti inima de ele, inima, care e templul lui Dumnezeu.
Biruieste raul cu binele! Ramai oaie si, cu puterea lui Hristos, vei birui lupii!
Cand suferi din partea oamenilor vreo necinste, gandeste-te la folosul pe care il poti primi daca suporti cu inima blajina. Cande vei suferi necinste de la oameni sa sti ca aceasta Dumnezeu o trimite pentru slava ta.
Trebuie sa ne rugam si pentru vrajmasi. In cea mai mare parte, ei, saracii, singuri nu-si dau seama ce fac, ba, si mai mult, sunt si binefacatorii nostri, caci prin atacurile lor, ei ne intaresc in virtute, ne smeresc duhul pana la pamant, iar in ceruri ne pregatesc cununile paradisului. Pe vrajmasi trebuie sa-i socotim ca pe niste binefacatori. Cum sa nu le multumim, cum sa nu ne rugam ca si pe ei Dumnezeu sa-i pazeasca si sa-i mantuiasca, fiindca se cuvine sa ne rugam pentru ei mai mult decat pentru binefacatorii nostri.
Insa sentimentul de cinste ar trebui si trebuie sa ne indemne catre implinirea poruncilor lui Hristos. Iubeste-ti vrajmasii si vei deveni prietenul lui Dumnezeu.


din invataturile P.Arsenie Boca

Un comentariu:

  1. ce de sfaturi bune...mi-am amintit de ceva din Cartea nuntii de Danion Vasile...un sfat pentru tinerii crestini...sa iti inviti prima data prietenul sau prietena la biserica...in functie de raspunsul primit sa te gandestyi ce faci mai departe

    RăspundețiȘtergere