duminică, 11 martie 2012

Cuvinte de folos in Postul Mare.

Suntem in Marele Post al anului, Postul Pastelui, zile cand este necesar sa ne regasim, sa ne analizam interiorul sufletului nostru, sa luptam sa indepartam de acolo ce este rau si raul sa-l inlocuim cu binele.
Am cumparat o carte de ceva vreme si , inca o data imi dau seama ca nimic nu este intamplator din tot ce facem noi in aceasta viata, o carte care se numeste "Stiinta rugaciunii" de Teofan Zavoratul. Am cumparat-o si am rasfoit-o, nu prea mi s-a parut ca este ceea ce cautam eu la vremea aia asa ca a ajuns alaturi de altele in biblioteca. De cand a inceput acest Post ma gandeam sa-mi imbunatatesc rugaciunea si am ajuns la acesta carte care acum mi s-a parut o adevarata comoara!
Am gasit exact ce ma preocupa pe mine, cum sa-mi imbunatatesc rugaciunea, foarte multe cuvinte de folos!
"Cat de felurite sunt caile pe care Domnul duce la desavarsire crestina sufletele ce Ii sunt devotate! Pe unul il duce prin necazuri, iar pe altul prin bunastare; pe unul prin carti, care sunt in afara, iar pe altul prin insuflarile cele launtrice; unele se vad, celelalte sunt tainuite. In aceasta idee va voi spune ce a fost cu Sfantul Herma, barbat apostolic. Veti vedea cat de grijulie si cat de inventiva este dragostea lui Dumnezeu, care ne calauzeste spre mantuire, si totodata veti primi nu putine lectii de judecare corecta a felului in care alergati" scrie in Inainte-cuvantarea acestei carti ceea ce mie mi s-a parut extraordinar de interesant, ceea ce nu am vazut si in clipa cand am cumparat-o!

Sfantul Teofan Zavoratul incepe cu exemple din viata sf.Herma.

Herma a trait pe vremea Apostolilor la Roma. El ii era cunoscut Apostolului Pavel si este laudat de el in "Epistola catre romani" ca unul dintre cei mai buni crestini ai Romei (Rom.16,14). Insusirea caracteristica a sufletului sau era alcatuita din simplitatea foarte sincera a credintei si supunerea fara cartire fata de insuflarile dumnezeiesti. Aceste calitati ale inimii au atras asupra lui un deosebit har de la Dumnezeu si Domnul l-a invrednicit de vedenii si descoperiri neobisnuite, din care este alcatuita toata viata lui. Intrucat aceste minunate semne dumnezeiesti, ziditoare in sine, au fost insotite si de lamuriri la fel de ziditoare, Herma a primit porunca sa descrie tot ce i-a fost descoperit, spre folosul intregii Sfinte Biserici a lui Dumnezeu. Herma a implinit porunca si a alcatuit o carte pe care a numit-o Pastorul si care in vremurile dintai ale crestinismului se citea in biserici alaturi de scrierile apostolesti.
Pastorul este alcatuita din trei parti:
1. vedenii;
2. porunci;
3. parabole.

Vedeniile au fost patru la numar:
- prima priveste cu precadere persoana lui Herma,
- a doua mai mult familia lui,
- a treia intocmirea launtrica a Bisericii lui Dumnezeu,
- a patra destinul extrerior al acestei Biserici si al tuturor celor ce se mantuiesc.

Cartea aceasta o putem citi si pe internet, am gasit-o aici:
http://www.scribd.com/doc/3895719/Evanghelii-apocrife-Pstorul-lui-Herma

Sfantul Teofan Zavoratul vrea sa ne invete in cartea sa cum sa ne rugam si extrage din aceasta carte Pastorul invataturi legate de rugaciune foarte folositoare.
In cartea a doua a sf.Herma, Poruncile, Sf. Herma vorbeste cu Ingerul sau pazitor care ii infatiseaza 12 porunci:
1- Sa crezi in Unul Dumnezeu, in Treimea Cea inchinata, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute, Care dintru nimic a chemat la fiinta toate fapturile si le-a daruit atatea desavarsiri cate poate incapea fiecare.
2- Sa traiesti in curatie si neprihanire, sa nu-ti vatami aproapele nici macar cu cuvantul, ci, dimpotriva, sa ii ajuti pe toti in nevoile lor, fara sa faci deosebire cine cere si cui dai.
3- Cuvant putred sa nu iasa din gura ta: sa iubesti adevarul si sa fugi de minciuna.
4- Ca pe lumina ochilor sa pazesti credinta in casnicie, pentru ca aceasta este lege nestramutata a Fcatorului - a fi curat si fara de prihana inaintea fetei Lui fie in feciorie, fie in casnicia pazita cu cinste. Te-ai insurat? Nu cauta dezlegare sau alta sotie. Ai imbratisat randuiala de a petrece in feciorie? Nu cauta sotie. Cand moare sotul sau sotia, jumatatea ramasa in viata nu pacatuieste daca se casatoreste a doua oara, dar se invredniceste de mai mare cinste de la Dumnezeu daca hotaraste sa isi pastreze vaduvia in curatie si in neprihanire.
5- Mergand pe calea poruncilor, nu poti sa ocolesti piedicile si ostenelile. Imbarbateaza-te si sa se intareasca inima ta; fii rabdator in lucrarea faptelor cele bune si in suferirea tuturor neplacerilor care apar pe aceasta cale.
6- Adu-ti aminte ca pe langa fiecare om sunt doi ingeri: unul bun si unul rau. Unul il trage la fapte bune, iar celalalt la pacate si patimi. Deci ia aminte la sine-ti, si catre cel dintai sa te pleci, iar pe cel de-al doilea sa-l indepartezi, dandu-ti seama dupa gandurile launtrice ale inimii care dintre ei iti da sfaturi in acea clipa si vrea sa stapaneasca asupra ta.
7- Numai de Dumnezeu, Facatorul si Purtatorul de grija si Mantuitorul tau sa te temi, si cu temerea cea desarta de duhurile intunericului sa nu injosesti credinciosia prunceasca fata de El si nadejdea cea tare catre Dansul.
8- Ai grija sa te arati implinitor plin de ravna al tuturor poruncilor lui Dumnezeu, fara deosebire si lucrator osarduitor al tutror faptelor pecare ingerul le insufla inimii tale sau le arata trebuincioase imprejurarile vietii tale, si vei fi fiu al Imparatiei, nu rob.
9- Roaga-te, osteneste-te cu prisosinta in rugaciune, neaincetat roaga-te, ca de fiecare data, asa cum trebuie, sa se pogoare de Sus asupra ta puterea de a face binele si ajutorul de a te abate de la rau. Rugaciunea il face pe pamantean locuitor al cerului si il imbraca in curatia si in sfintenia cereasca.
10- Fugi de mincinosii proroci-ghicitori si vrajitori, prin care vrasmasul ii trage in pierzare pe robii lui Dumnezeu. Cei slabi in credinta merg la amagitorii acestia, iar ei, raspunzandu-le dupa pofta inimii lor, le umple capetele de nadejdi inchipuite. Amestecand cu o picatura de adevar o mare minciuna, ei ii insala si ii trag iarasi la paganism. Cine crede cu adevarat in Dumnezeu si s-a incredintat Lui nu se va duce la ei, unul ca acesta cauta cerul, iar ghicitorii ghicesc de obicei doar despre cele pamantesti.
11- Invatatoare, singura invatatoare sa-ti fie Biserica lui Dumnezeu Celui Viu, stalpul si intarirea adevarului. In ea este lumina cunostintei celei nestramutat adevarate. In afara ei este bezna si intuneric, unde stapanitorul acestei lumi a pus scaunul sau invatatoresc si orbeste intelegerea celor ce iau aminte la el si nu vor sa asculte glasul Bisericii, din pricina ca sunt lumesti. Iata piatra de incercare; ce nu potriveste cu invatatura Bisericii, e glasul parintelui minciunii. Ia aminte si pazeste-te curat de caderea aceasta. Iata inca un semn: cuvantul adevarului instapaneste pace adanca, tihna si dulceata in inima credincioasa, pe cand cuvantul celor mincinosi staneste inchipuiri si indoieli si la fel ca apa sarata, aprinde setea de cunoastere, ferecand mintea, ca pe un rob, intr-i pustie intunecata, unde nimic nu este sigur.
12- Fara povatuitori foarte apropiati este cu neputinta a trai in sfintenie pe pamant. Pe acestia ii vei gasi in Biserica, unde Duhul Sfant ii pune sa pasca turma lui Hristos. Roaga-L pe Domnul sa-ti daruiasca ceea ce este de buna treaba. In ceasul cand va fi nevoie, El iti va grai cuvant de mangaiere chiar si fara sa I-o ceri tu. Duhul lui Dumnezeu te va invata ce se cuvine sa spui, si vei auzi de la El ce vrea de la tine Dumnezeu. Ferete-te, totusi, si in acesta privinta de duhurile amagitoare. Smerenia si obiceiurile line il impodobesc pe povatuitorul adevarat, iar unde este pompa in cuvant si in viata, acolo este amagire. Ia aminte la aceasta si te vei mantui!"

La fel ca si Sf Herma si noi ne intrebam daca exista cineva care poate implini asa cum se cade toate aceste porunci?
La care Ingerul Pazitor raspunde:
"Primeste-le intru simplitatea inimii, fara sa despici firul in patru, si nu vei intampina in implinirea lor nici o greutate - dar indata ce vei incepe sa chibzuiesti in inima ta daca poti si cum poti sa implinesti una si alta si daca nu e chip sa te slobozesti cumva de sub acest jug, vrajmasul se va strecura, va vari moleseala in inima ta si te va face neinstare de nici un bine. Dar ce sa mai intindem vorba! Sa stii ca daca nu vei implini ceva din toate acestea, nu veti avea parte de mantuire, nici tu, nici copiii tai, nici restul familiei tale".
In partea a treia a cartii lui Herma, in continuare ii vorbeste Ingerul Pazitor:
"... infraneaza-te de la desertaciune, de la grija de multe, de la multele intreprinderi. Incurcandu-te intr-o gramada de treburi, vei uita cu usurinta de Dumnezeu si de lucrurile placute Lui. Si gandul tau si inima ta vor fi prinse de cu totul alte lucruri. Si atunci nu vei scapa de pacate multe si grele. Sa traiesti intr-o asemenea lepadare de lume, sa ravnesti doar implinirea cu strictete a poruncilor lui Dumnezeu, in care este toata nadejdea de mantuire. Daca ai nevoie sau doresti sa meriti o mai mare bunavointa dumnezeiasca, adauga nevointa, mai ales nevointa postului, care are mare pret inaintea ochilor lui Dumnezeu. Atunci cand postesti insa, iata cum sa postesti: sa nu-ti ingadui nici o nedreptate, sa savarsesti din inima curata slujirea lui Dumnezeu, sa nu ingadui sa apara in suflet dorinte rele si sa petreci cu gandul Sus, de unde fara indoiala se vor pogoti toata bunatatile fagaduite celor ce se ostenesc. Facand aceasta, sa nu gusti nimic altceva, fara numai paine si apa, iar banii pe care ar trebui sa-i cheltuiesti pentru o masa intreaga obisnuita pune-i deoparte si sa-i unei vaduve, unui orfan sau unui sarac. Pentru a implini mai usor toate acestea, cel ce posteste trebuie sa se insingureze de dimineata si sa se dedice rugaciunii. Aceste nevoine ale postirii ne sunt neaparat trebuincioase pentru a ne curati prin pocainta pacatele. Sa nu crezi ca se sterg indata pacatele celor ce au pacatuit si acum aduc prinos de pocainta! Cel ce se pocaieste trebuie sa-si potoleasca pornirile patimase prin toate mijloacele smeritoare si sa poarte tot felul de osteneli. Si cand va rabda tot ce ii e randuit, atunci se ca milostivi de el Ziditorul si ii va da inapoi mila Sa, si cu dulceata pacii va tamadui constiinta intaratata, care ii sfasie inima. A pacatui este usor, dar a plati pentru pacat nu este usor. Inca e o dovada de mila faptul ca se da putinta de a indupleca spre milostivire dreapta judecata dumnezeiasca."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu