sâmbătă, 16 octombrie 2010

Pacatul fumatului.

Sfintii Parinti, despre fumat.

"Omul a pervertit placerile simturilor. Pentru miros si gust a descoperit si trage in piept aproape tot timpul un fum acru si puturos, astfel mereu pe diavol, cu acest fum strica aerul din locuinta sa si din afara ei, si mai intai de toate se imbiba cu aceasta putoare el insusi: fumatul inghitit mereu actioneaza nu doar asupra sanatatii fizice ci si asupra subtirimii simtirii inimii, impartasindu-i caracterul trupesc, grosolania, impatimirea simturilor". (Sf.Ioan din Kronstadt)

"Fumul slabanogeste sufletul, inmulteste si intareste patimile, intuneca ratiunea si distruge sanatatea, pricinuind o moarte inceata. Mania si intristarea sunt urmarile imbolnavirii sufletului prin fumat". (Cuviosul Ambrozie de la Optina)


In anul 1905 , Sfantul Siluan Athonitul a petrecut cateva luni in Rusia, mergand deseori pe la manastiri. Odata calatorind in tren, s-a asezat langa un negustor, care cu un gest prietenesc si-a deschis in fata lui porttigaretul de argint, imbiindu-l cu o tigara.
Parintele Siluan a multumit pentru propunere, insa a refuzat sa ia tigara. Negustorul a zis: "parinte, nu cumva refuzati deoarece credeti ca e pacat? Dar fumatul ajuta adeseori in viata activa; e bine sa mai inlaturi incordarea muncii si sa te odihnesti cateva clipe. Cand fumezi, este mai usor sa porti o discutie de afaceri sau prieteneasca. Si, in general, dupa felul cum merg lucrurile in viata..." In continuare, incercand sa-l convinga pe Parintele Siluan sa ia o tigara, a vorbit cu insufletire in apararea fumatului.
Atunci Parintele Siluan i-a zis: "domnule, inainte de a va aprinde tigara, rugati-va putin: spuneti doar Tatal nostru". Negustorul a raspuns: "pai, nu prea merge sa te rogi inainte de fumat". Parintele Siluan a incheiat: "deci, orice lucru inainte de care nu merge rugaciunea netulburata, mai bine sa nu-l facem".


Cum se poate scapa de fumat.

Este neaparata nevoie ca omul sa vrea din rasputeri sa scape de acest narav pacatos, ce duce la pierzare. Trebuie sa se pocaiasca de acest pacat si sa se spovedeasca cu frangere de inima.
"Cereti si se va da voua, cautati si veti afla, bateti si se va deschide voua, ca tot cel ce cere primeste" (Mt.7,7), ne spune Domnul.

"Dar pentru a cere cu atata tarie si sinceritate izbavirea de necazul sufletesc, de naravurile si impatimirile pierzatoare, este neaparat nevoie sa le vedem in noi, sa cugetam si sa ne dam seama de toata vatamarea pe care o aduc si de toata greutatea pacatului de a urma lor. Numai atunci vor fi sincere dorinta si tugaciunea; in plus, propria silinta este o conditie indispensabila a primirii ajutorului de la Dumnezeu.
Domnul ajuta doar pe cei ce cauta din rasputeri ajutorul Lui si nu se lasa de bunavoie prada patimilor. Rea este nadajduirea in sine, nechibzuita si nefolositoare; dar si a nadajdui ca Dumnezeu te va ajuta daca ramai de bunavoie in pacat si cedezi cu buna stiinta deprinderilor pacatoase este un lucru jignitor pentru Domnul". (din cartea "Pacatul fumatului").

"Alexei Stepanovici Maiorov, locuitor al Sankt Petersburgului, se impatimise foarte tare de fumat si simtea ca acesta ii vatama sanatatea. Cand sfaturile prietenilor lui au ramas lipsite de rezultat, s-a adresat in scris Batranului Ambrozie de la Optina, cerandu-i sfatul in vederea renuntarii la aceasta patima. Ca raspuns la cerere, Batranul i-a trimis o scrisoare, datata 12 octombrie 1888, in care ii spunea urmatoarele: "Scrieti ca nu puteti sa va lasati de fumat. Ceea ce este cu neputinta la om este cu putinta cu ajutorul lui Dumnezeu; trebuie doar sa luati hotararea neclintita de a va lasa, dandu-va seama de vatamarea pe care fumatul o aduce sufletului si trupului, intrucat slabanogeste sufletul, inmulteste si intareste patimile, intuneca ratiunea si distruge sanatatea, pricinuind o moarte inceata. Mania si intristarea sunt urmarile imbolnavirii sufletului prin fumat.
Va sfatuiesc ca impotriva acestei patimi sa folositi o doctorie duhovniceasca: spovediti-va amanuntit toate pacatele care le-ati savarsit in toata viata dumneavoastra, incepand de la 7 ani si impartasiti-va cu Sfintele Taine, si cititi zilnic, stand in picioare, cate un capitol sau mai multe din Evanghelie; iar cand va navali mahnirea, cititi din nou, pana ce va trece; iarasi va navali, iarasi cititi din Evanghelie. Sau in loc de asta, faceti cand sunteti singur cate 33 de metanii mari, intru pomenirea vietii pamantesti a Mantuitorului si a Sfintei Treimi".
Primind scrisoarea, Alexei Stepanovici a citit-o, dupa care a vrut sa fumeze o tigara, (dupa cum arata chiar el intr-o insemnare scrisa cu propria mana), dar a simtit deodata o durere de cap puternica, precum si sila de fumul de tutun, asa ca noaptea aceea n-a mai fumat. In ziua urmatoare si-a aprins tigara de patru ori, masinal din obisnuinta, dar nu putea sa inghita fumul din pricina puternicei dureri de cap. Si astfel s-a lasat de fumat cu usurinta, asta in timp de doi ani incercase sa se lase de fumat fara sa o poata face si cu toate ca desi se imbolnavise, fuma cate 75 de tigari pe zi. "Iata ca, tocmai cand incepusem sa simt ca sunt bolnav si sa imi recunosc neputinta de a desradacina aceasta patima, m-am adresat", scrie Maiorov, "la sfatul unor oameni buni, Batranului Ambrozie, cu pocainta sincera, cerandu-i sa se roage pentru mine. Dupa aceea, cand am mers la el ca sa-i multumesc mai bine, s-a atins cu toiagul de capul meu si de atunci nu mai simt nici o durere in cap".
(Din colectie de scrisori a Batranului Ambrozie, Serghiev Posad, 1908)


citate din cartea "Cand sufletul este bolnav" de Dr.Dmitri Avdeev.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu