luni, 9 februarie 2009

Pilda vamesului si a fariseului


"...Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre!"

Sfanta Biserica, ne pregateste in duminica aceasta a vamesului si a fariseului, pentru sfantul si marele post; si incepe cu o pilda minunata in care este condamnata mandria, pacatul cel mai mare si cel dintai pacat care a fost facut mai intai de ingeri, de Lucifer si apoi de oameni. Nici un pacat nu este mai nesuferit inaintea lui Dumnezeu, ca mandria, nici un pacat nu este mai mare ca mandria.. Mari pacate sunt inaintea lui Dumnezeu minciuna, pacatul desfranarii, grozav pacat este uciderea, badjocoritoare este betia.
Una din poruncile lui Hristos este a fi smerit. Si ne porunceste: "Iubiti-va unii pe altii, cu o dragoste frateasca, fiecare sa dea altuia intaietate, nu umblati dupa lucrurile inalte, ci ramaneti la cele smerite si nu va socotiti singuri intelepti!"
Daca te abati de la porunca smereniei, atunci, oricine ai fi, iti va sta Dumnezeu impotriva.
La prorocul Ieremia, cap.49, v.16, zice Domnul: "Infumurarea ta, ingamfarea inimii tale, te-a ratacit! Dar chiar daca ti-ai aseza cuibul tot atat de sus ca al vulturului si de acolo te vei prabusi!"
Lumea, intocmai ca un om nebun, a ajuns pentru pacatul mandriei sa rataceasca in gandurile ei si sa se intunece in inima sa. A schimbat adevarul cu minciuna si astfel a decazut pana la a se inchina fapturilor, in locul Facatorului, si Dumnezeu a pedepsit-o sa cada in pangarirea trupurilor lor, cu pofte nesatioase, schimbandu-si firea, si barbatii si femeile, mocirlindu-se in cele mai scarboase placeri.
Daca mandria este atat de nesuferita inaintea lui Dumnezeu si este de osandit cu foc nestins, smerenia este asa de mare, asa de placuta lui Dumnezeu, incat Dumnezeu o numeste podoaba. De aceea zice: "Tot asa si voi, tinerilor, fiti supusi batranilor si toti in legaturile voastre sa fiti impodobiti cu smerenie." (I Petru, cap.V, v.5)
Asa ne spune Duhul Sfant ca va fi lumea la sfarsitul veacurilor, trufasa, plina de mandrie si neascultatoare de Dumnezeu si de Cuvantul Lui. Pretutindeni, la sate si la orase, duhul mandriei stapanaste si a fugit din lume Duhul lui Dumnezeu. De aceea s-au incuibat toate duhurile rele, toate rautatile in lume, caci nu are cine sa-i calauzeasca, nu are cine sa-i stapaneasca spre bine. E firesc sa vedem cu ochii nostri, sa auzim cu urechile noastre ce n-au vazut si n-au auzit stramosii nostri, e firesc ca sa asteptam din zi in zi caderea si sfarsitul acestui veac pacatos, caci din cauza mandriei va fi doborata, va fi prabusita aceasta lume in cuptorul cu focul cel nestins.
Deci sa ne pregatim sa intampinam a doua venire a Domnului Iisus Hristos, care va veni ca fulgerul ce se arata de la rasarit spre apus: sa ne pregatim a-L intampina pe Domnul intru smerenie, ca El sa ne inalte pe toti in slava Sa cereasca!
Sa lasam lumea cea desarta, caci nici un folos nu vom avea de la ea, si, din duminica aceasta, sa incepem pregatirea sufleteasca, ca, incepand si sfantul si marele post, cand va veni, sa ne impodobim cu toate podoabele smereniei si hainele dreptatii, virtutilor spre mantuirea sufletelor noastre.

Rugaciune

Doamne si Stapanul vietii noastre, Cela ce Te-ai smerit pana la moarte ca sa ne inveti pe noi caile Tale si sa ne scapi de duhul mandriei, da-ne, Doamne, inima smerita, caci recunoastem cat suntem de pacatosi inaintea Ta, ca nu putem noi sa indeplinim datoriile noastre, pentru atatea binefaceri pe care ni le daruiesti noua, caci ne saturi din masa Ta bogata, ne hranesti sufletul si trupul, iar noi nimic nu facem, si nu-Ti aducem slava si cinstea care Ti se cuvin!
Porunceste Tu, Stapane, duhurilor necurate sa nu ne mai ispiteasca, ca noi niciodata sa nu mai cadem in pacatul mandriei si sa Te vedem pe Tine, inaintea ochilor nostri, Calauza blanda si smerita, asa cum ai fost pe pamant, cu ucenicii Tai, aratandu-ne caile Tale mai departe! Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu