luni, 9 februarie 2009

Sfantul Mucenic Haralambie


Sfantul sfintit mucenic Haralambie a trait in vremea imparatiei lui Sever, pe cand ighemon in cetatea Magneziei se afla Lucian.
El era preot al crestinilor de acolo, invatandu-i calea dreptatii si propovaduind credinta in Hristos. Pentru aceasta a fost osandit la chinuri de catre tiranii cei mai sus aratati: si dezbracat fiind de vesmintele preotesti, i s-a jupuit toata pielea trupului. Si pentru ca ighemonul l-a vazut suferind cu rabdare chinurile, maniindu-se, s-a apucat sa-l strujeasca pe sfant cu mainile sale proprii. Dar indata i-au cazut ighemonului mainile, si s-au lipit de trupul mucenicului: dar sfantul rugandu-se l-a vindecat. Vazand aceasta calaii sfantului, al caror nume erau Porfiriu si Vaptos, s-au lepadat de idoli si au crezut in Hristos. Tot astfel au crezut in Hristos si trei dintre femeile care erau de fata. Dar ighemonul a poruncit sa-i prinda pe toti si sa-i supuna la chinuri, taindu-le apoi capetele. Caci cu toate ca fusese tamaduit de catre sfant, totusi el ramasese in aceeasi necredinta de mai inainte.


RUGACIUNE CATRE SF.MUCENIC HARALAMBIE
Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ti aduce cantari de lauda simtindu-ma nevrednic si cu imputinarea graiului omenesc, tu care porti nume intocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminator de bucurie, lumineaza-mi cugetul si da putere graiului meu ca intru bucurie sa-ti cant tie: Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu