luni, 13 septembrie 2010

Sfantul Ioan de la Prislop.


Astazi, 13 septembrie pomenim pe Cuviosul Ioan de la Prislop.
Se spune ca un tanar pe numele Ioan din satul Silvasul de sus, in hotarul caruia se afla si sf.Locas, a parasit casa parinteasca, s-a inchinoviat in obstea calugarilor de la Prislop, ducand o viata aleasa de rugaciune, impletita cu munca si savarsirea de fapte bune. Dupa un numar de ani, dorind sa duca o viata si mai linistita, retrasa cu totul de lume, a gasit un loc, cam la 500 m de manastire, pe malul prapastios al raului Slivut (Silvut), unde si-a sapat singur cu mari nevointe, o chilie de piatra, cunoscuta pana azi sub numele de "chilia" sau iarasi "casa sfantului". Aici si-a petrecut restul zilelor in neincetate rugaciuni si ajunari, intocmai ca marii nevoitori intru cele duhovnicesti din primele veacuri crestine. Dar a fost voia lui Dumnezeu ca viata lui imbunatatita sa se sfarseasca prea devreme. Spune traditia populara ca, pe cand isi facea o fereastra la chilia lui, doi vanatori de pe versantul celalt al prapastiei l-au impuscat, fara sa stie cine era. Asa s-a savarsit din viata Cuviosul Sihastru sau Sfantul Ioan de la Prislop.
Nu stiu cu siguranta cand a trait Cuviosul Ioan . Presupunem ca in veacul al XV-lea sau in prima jumatate a celui urmator... El a fost si va fi, ptr credinciosii din partile Hategului si Hunedoarei, o pilda vie de sfintenie iar chilia lui ramane mereu un loc de pelerinaj si de reculegere sufleteasca ptr toti cei ce cauta cuvant de mangaiere si de intarire, in locurile de mare frumusete naturala ale Prislopului in care au trait atatia cuviosi calugari cu viata aleasa si bineplacuta lui Dumnezeu.
Sa-l rugam si noi pe Cuviosul Ioan de la Prislop sa ne ocroteasca si sa ne ajute ca in aceasta viata sa reusim sa ne mantuim. Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu